Wat zijn de beste zonnepanelen?

Samenvatting Artikel

Beste zonnepanelen feature image 01

Wie van plan is binnenkort zonnepanelen aan te schaffen, doet er goed aan om onderzoek te doen naar welke soorten er eigenlijk allemaal bestaan. Want inderdaad, wat zonnepanelen betreft bestaan er verschillende typen en varianten. Als je je panelen helemaal zelf uitzoekt is het dus belangrijk op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van de bestaande soorten. Lees verder om hier in het fijne van te weten. Aan de hand van de informatie hieronder kun je bepalen welke zonnepanelen in jouw situatie de beste zijn.

Glas-glas

Als we puur kijken naar de levensduur en de capaciteit, dan moeten we concluderen dat glas-glas zonnepanelen niet te verslaan zijn. Dit zijn nog relatief nieuwe panelen. Ze onderscheiden zich door hun twee lagen glas. De zonnecellen zitten daar tussenin. Op deze manier weet men de temperatuur bij de zonnecellen stabiel te houden, iets dat gunstig is voor de opbrengst. Bovendien is de kans op beschadigingen bij glas-glas zonnepanelen relatief klein.

Dit alles zorgt ervoor dat deze panelen gerust dertig jaar mee kunnen. Na al die jaren is het opbrengstverlies ook nog eens zeer beperkt. Daar staat tegenover dat glas-glas zonnepanelen tot de duurste soorten kan worden gerekend.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen hebben eveneens een uitstekende capaciteit. Onderscheidend aan dit paneel is dat de zonnecellen zijn opgebouwd uit één enkel kristal. Daar heeft het de hoge opbrengst dan ook aan te denken. Monokristallijn wordt in de praktijk vooral gebruikt bij woningen met een zeer beperkte ruimte op het dak. Om in z’n totaliteit toch tot een zo hoog mogelijke opbrengst te komen, vormen monokristallijn zonnepanelen een logische keuze.

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen lijken op het eerste oog vrij veel op de monokristallijn variant. Het verschil zit ‘m in de kristallen. Bij een polykristallijn zonnepaneel bestaan de zonnecellen uit meerdere kristallen. Hierdoor is de maximale opbrengst van polykristallijn iets lager. Als je echter meer dan genoeg ruimte hebt op je dak, dan is polykristallijn een prima keuze. Hiermee ben je namelijk goedkoper uit dan met de hierboven genoemde varianten, terwijl de totale opbrengst van je zonnesysteem met polykristallijn nog steeds gewoon uitstekend zal zijn.

Amorf

Het laatste type zonnepaneel dat we hier willen benoemen is het amorf zonnepaneel, soms ook wel dunne-film zonnepaneel genoemd. In tegenstelling tot andere soorten panelen vind je in de amorf variant geen kristallen terug. In plaats daarvan is amorf silicium gebruikt. Dit maakt de amorf zonnepanelen ook opvallend buigzaam. 

De gekozen materialen zorgen ervoor dat een amorf zonnepaneel beduidend goedkoper is dan alle andere soorten die we in dit artikel hebben benoemd, maar qua rendement levert dit ook het minste op. Dikwijls worden amorf zonnepanelen dan ook niet op daken van woningen en bedrijfspanden geïnstalleerd. Daarentegen is amorf een goede keuze om op bijvoorbeeld voertuigen te monteren.

Recente blog artikelen
Hout als decoratief element
Hout is ideaal als decoratief element. Het voegt een warme en charmante sfeer
De trends op het gebied van gordijnen
Gordijnen zorgen voor privacy, maar worden ook gebruikt om een statement te maken.
Soorten tafellampen voor in je woonkamer
Zorg voor meer sfeer in je woonkamer door gebruik te maken van tafellampen.