Soorten hout voor een tuinberging

Samenvatting Artikel

De mooiste bergingen voor in de tuin feature image 02

Een tuinberging kan een mooie en functionele aanvulling zijn op je tuin, maar voordat je een tuinberging koopt is het belangrijk om te overwegen welke houtsoort het beste bij jouw wensen en budget past. Er zijn namelijk verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden voor een tuinberging, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel geven we je meer informatie over de soorten hout met bijbehorende voor- en nadelen. Hierdoor maak jij een goede keuze van het hout voor jouw tuinberging.

Vurenhout

Vurenhout is een populaire keuze voor het maken van tuinbergingen, vanwege zijn lage kosten en lichtere gewicht. Het is echter minder duurzaam dan sommige andere houtsoorten en kan snel verweren en verkleuren als het blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld de zon en regen. 

Ook is het gevoelig voor kromtrekken en kan het snel splijten of barsten. Natuurlijk biedt vurenhout ook voordelen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk te bewerken, te schilderen of behandelen om de levensduur te verlengen. Als je op zoek bent naar een goedkope optie voor een houten berging, dan is vurenhout wellicht een goede keuze, maar houdt er wel rekening mee dat het minder duurzaam is en dat je het misschien vaker moet vervangen of behandelen.

Douglas hout

Douglas hout is een goede optie voor het maken van tuinbergingen vanwege zijn duurzaamheid en redelijke prijs. Het is een hardhoutsoort met een fijne structuur en is relatief eenvoudig te bewerken. Een nadeel van douglas hout is dat het gevoelig is voor kromtrekken en dat het kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan de weerselementen zoals warmte en regen.  

Om de levensduur te verlengen, is het aan te raden om het hout te behandelen met een waterafstotende en UV-bestendige lak of olie. Ondanks deze nadelen biedt douglas hout wel enkele aantrekkelijke voordelen voor het gebruik in tuinbergingen. Het is bijvoorbeeld een stevige en solide houtsoort die goed bestand is tegen weersinvloeden en rot. Het is ook een aantrekkelijke optie door de warme uitstraling. Als je op zoek bent naar een duurzame en betaalbare houtsoort voor je tuinberging, dan is douglas hout een goede keuze.

Hardhout

Hardhout is een uitstekende keuze voor het maken voor bijvoorbeeld een houten fietsenberging vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Het is een zeer harde en dikke houtsoort die bestand is tegen rot en weersinvloeden. Hardhout is ook relatief eenvoudig te bewerken en kan gemakkelijk worden geschilderd of behandeld om de levensduur te verlengen.

Een nadeel van hardhout is dat het duurder is dan sommige andere houtsoorten, wat het misschien niet de meest betaalbare optie maakt. Ondanks de hogere kosten biedt hardhout wel enkele aantrekkelijke voordelen voor het gebruik in tuinbergingen. Het is bijvoorbeeld een uitstekend duurzame houtsoort die jarenlang mee kan gaan zonder dat het rot. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige en duurzame houtsoort voor je tuinberging, dan is hardhout een goede keuze, hoewel je wel rekening moet houden met de hogere kosten.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is een goede optie voor het maken van tuinbergingen vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het hout is behandeld met een chemische oplossing om het rot- en insecten bestendig te maken, wat het geschikt maakt voor gebruik in buiten omgevingen. Een nadeel van geïmpregneerd hout is dat het soms een chemische geur kan afgeven, hoewel dit vaak na verloop van tijd verdwijnt. 

Ook kan het hout een groenachtige tint krijgen als het blootgesteld wordt aan het weer, wat sommige mensen misschien minder aantrekkelijk vinden. Het gebruik van geïmpregneerd hout heeft natuurlijk ook voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een uitstekend duurzame houtsoort die goed bestand is tegen rot en insecten, en is het relatief eenvoudig te bewerken. Als je op zoek bent naar een duurzame en onderhoudsvriendelijke houtsoort voor je tuinberging, kun je kiezen voor geïmpregneerd hout.

Composiet hout

Composiet hout is een goede optie voor het maken van tuinbergingen vanwege zijn duurzaamheid, weerbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het hout is gemaakt van een combinatie van houtvezels en kunststof. Dit maakt deze houtsoort bestendig tegen rot en insecten. Ook trekt deze houtsoort niet krom, wanneer het wordt blootgesteld aan het weer. Composiet hout is ook eenvoudig te bewerken en heeft geen behandeling of verf nodig om het te beschermen. 

Een nadeel van composiet hout is dat het wat duurder is vergeleken met bijvoorbeeld vurenhout. Het is daarentegen een duurzame houtsoort die jarenlang mee gaat. Deze soort is onderhoudsvriendelijk en makkelijk te bewerken. Als je op zoek bent naar een duurzame en onderhoudsvriendelijke houtsoort voor je tuinberging, dan is composiet hout ook een goede keuze.

Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden voor een tuinberging, elk met hun eigen voor- en nadelen. Vurenhout is goedkoop en licht, maar minder duurzaam. Douglas hout is redelijk betaalbaar en duurzaam, maar kan kromtrekken. Hardhout is duurzaam en sterk, maar duurder. Geïmpregneerd hout is duurzaam en resistent tegen rot, maar kan een chemische geur afgeven. Composiet hout is duurzaam, resistent tegen rot en onderhoudsvriendelijk, maar duurder. Bij het kiezen van het beste hout voor je tuinberging is het belangrijk om afweging te maken tussen budget, duurzaamheid en persoonlijke voorkeuren.

Recente blog artikelen
Hout als decoratief element
Hout is ideaal als decoratief element. Het voegt een warme en charmante sfeer
De trends op het gebied van gordijnen
Gordijnen zorgen voor privacy, maar worden ook gebruikt om een statement te maken.
Soorten tafellampen voor in je woonkamer
Zorg voor meer sfeer in je woonkamer door gebruik te maken van tafellampen.