Duurzaam verwarmen: 5 tips

Samenvatting Artikel

Infrarood panelen feature image 01

5 tips om jouw woning duurzaam te verwarmen

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen en ben je op zoek naar de beste tips hiervoor?
Door je woning op een duurzame manier te verwarmen draag je niet alleen een steentje bij aan een beter milieu. Je bespaart ook geld op je energierekening. In dit artikel geven wij je 5 tips om jouw woning duurzaam te verwarmen. 

1. Infrarood panelen

Jouw woning duurzaam verwarmen kun je doen met infrarood panelen. Deze werken anders dan een normale verwarming, die de lucht in de gehele ruimte verwarmt. Je kunt infrarood panelen aan de wanden of aan het plafond bevestigen. De panelen geven stralingswarmte af naar een specifieke plek in de kamer, bijvoorbeeld naar de zithoek. Wanneer je in de stralingswarmte zit, heb je het warm. De temperatuur om je heen is echter lager. Loop je dus van het warmtepaneel weg, dan heb je het ook iets kouder. Je kunt op deze manier met minder energie specifieke plekken in je huis verwarmen.

2. Isoleer je woning

Bij oude woningen is isoleren de beste manier om ervoor te zorgen dat de warmte in huis blijft en op je energierekening te besparen. Veel dingen in huis zijn prima te isoleren zonder dat hier direct een verbouwing voor nodig is. Wil je de buitenkant van huis in de originele staat houden, dan is het aan te raden de binnenwanden te isoleren. Als je jouw woning isoleert, scheelt dat vaak al de helft in je energieverbruikt. Ook het glas isoleren is zeker de moeite waard. 

3. Ga voor mechanische ventilatie

Ook mechanische ventilatie kan een uitkomst bieden als het gaat om het duurzaam isoleren van je woning. Je kunt er een goed binnenklimaat mee creëren. Met mechanische ventilatie kun je elke ruimte in huis voorzien van schone, droge lucht. De vochtige en vuile lucht wordt afgevoerd. Hierdoor krijgen schimmels en nare geurtjes geen kans. 

4. Draai de thermostaat lager

Je hoeft je verwarming niet altijd op de hoogste stand te zetten. Als je de thermostaat al een graag naar beneden draait, kun je per jaar al zo’n 100 euro besparen. Het is ook aan te raden om voor het slapengaan de thermostaat lager te zetten, zodat je energiekosten bespaart. Nog duurzamer met je energie omgaan? Koop een slimme thermostaat. Ben je niet thuis, dan kun je de verwarming op afstand lager zetten. Later zet je hem, vlak voor je weer thuis bent, weer iets hoger. Een thermostaat kan bovendien je energieverbruik in de gaten houden. Zo kun je zien of je nog meer kunt besparen.

5. Plaats muur- en vloerverwarming

Een andere manier om je huis duurzaam te verwarmen, is via muur- en vloerverwarming.
Zo kom je zowel het klimaat als je portemonnee ten goede. Ook profiteer je van veel comfort. Het is heerlijk als je in de winter op een lekkere warme vloer kunt lopen. Via muur- en vloerverwarming wordt de warmte beter verdeeld, wat dan ook een zeer goede keuze is.

Op zoek naar meer tips om duurzaam te wonen? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen
Hout als decoratief element
Hout is ideaal als decoratief element. Het voegt een warme en charmante sfeer
De trends op het gebied van gordijnen
Gordijnen zorgen voor privacy, maar worden ook gebruikt om een statement te maken.
Soorten tafellampen voor in je woonkamer
Zorg voor meer sfeer in je woonkamer door gebruik te maken van tafellampen.