De tuin klaarmaken voor het voorjaar

Samenvatting Artikel

De tuin klaarmaken voor het voorjaar feature image 01

De dagen worden langer en het weer wordt warmer. Het is eindelijk tijd om na te denken over het klaar maken van je tuin voor het voorjaar! Er zijn enkele dingen die je de komende weken kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw tuin in goede conditie is zodra het weer begint op te warmen. In dit artikel geven we tips waarmee je jouw tuin klaar kunt maken voor het voorjaar.

1. Ruim puin op

Na een lange winter is het belangrijk de tijd te nemen om al het afval op te ruimen dat zich de afgelopen maanden in je tuin heeft opgehoopt. Hieronder vallen bladeren, takjes en ander organisch materiaal. Neem de tijd om alles op te ruimen en af te voeren naar behoren en ga vervolgens aan de slag om je tuin klaar te maken voor de lente.

2. Ververs je tuin

Ververs je tuin na de winter en vervang oud meubilair, een verrot tuinhuis of schutting. Zo krijgt je tuin een frisse, nieuwe uitstraling en is hij klaar voor het komende seizoen. Kies bij vervanging bijvoorbeeld voor een schutting van planken van douglas hout of ga voor een schutting van planken van vurenhout. Beide houtsoorten zijn stevig, hebben een unieke uitstraling en zijn makkelijk te bewerken. Is het hout geïmpregneerd met een verduurzamingsmiddel, verlengt dit de levensduur van het hout tot wel 10 tot 15 jaar. Dit maakt deze houtsoorten een uitermate geschikte keuze voor in de tuin.

3. Snoeien en knippen

Neem de tijd om dode of overgroeiende takken van bomen en struiken te snoeien en vaste planten die in de wintermaanden te groot zijn geworden, terug te snoeien. Zo ziet je tuin er niet alleen netjes en verzorgd uit, maar wordt ook nieuwe groei in het voorjaar gestimuleerd.

4. Voeg mulch toe

Voeg een laag mulch toe aan je bloembedden of moestuinen. Mulch helpt het vocht in de bodem vast te houden, houdt onkruid weg en levert essentiële voedingsstoffen voor de planten in je tuin. Zorg er wel voor dat je niet te veel mulch toevoegt, want dat kan ze verstikken en rotting veroorzaken.

5. Bemest je tuin

Het toevoegen van mest aan je tuin is een geweldige manier om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en je planten de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om te groeien. Mest is er in vele vormen, waaronder compost of oud dierlijk afval. Zorg er wel voor dat het goed gerijpt is voordat je het aan jouw tuin toevoegt.

6. Plaats nieuwe planten

Profiteer van het warme lenteweer door nieuwe bloemen, groenten, struiken, bomen en meer te planten. Zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor het specifieke klimaat en woonomstandigheden.

7. Verwijder onkruid

Neem een voorsprong op onkruid door het handmatig eruit te trekken of een biologische onkruidverdelger te gebruiken. Zorg ervoor dat je ook de wortels van het onkruid verwijdert, zodat ze in de toekomst niet terugkomen.

8. Zorg voor voldoende water

Als je een irrigatiesysteem hebt, controleer het dan op verstoppingen of kapotte onderdelen en zorg ervoor dat het klaar is voor gebruik in het voorjaar.  Als je geen irrigatiesysteem hebt, stel dan een bewateringsschema op en zorg ervoor dat je jouw planten tijdens de warme zomermaanden regelmatig water geeft.

Nu je klaar bent met al het harde werk, kunt je achterover leunen, ontspannen en genieten van de vruchten van je werk! Met een beetje voorbereiding kun je een fantastische tuin aanleggen voor het voorjaar. Veel plezier met tuinieren!

Recente blog artikelen
Hout als decoratief element
Hout is ideaal als decoratief element. Het voegt een warme en charmante sfeer
De trends op het gebied van gordijnen
Gordijnen zorgen voor privacy, maar worden ook gebruikt om een statement te maken.
Soorten tafellampen voor in je woonkamer
Zorg voor meer sfeer in je woonkamer door gebruik te maken van tafellampen.